24Politiek - De kracht van 24 uur per dag politiek.

-
-
°
04/02/2022 - 23:04 - Door: De nieuwsredactie

Vier mederwerkers van de Britse premier Johnson nemen ontslag

Het ontslag van Mirza werd vandaag als eerste bekend. Ze stapt op uit onvrede met een opmerking van Johnson over oppositieleider Keir Starmer. Die zou volgens Johnson als (openbaar aanklager) hebben nagelaten om Jimmy Savile te vervolgen. Die tv-presentator heeft honderden vrouwen en kinderen misbruikt, bleek na zij dood in 2011. Volgens Mirza waren de beschuldigingen aan het adres van Starmer misleidend. Ze vindt dat Johnson zijn excuses moet aanbieden en noemde het "ontzettend bedroevend" dat hij zichzelf een slechte dienst bewees met de "lasterlijke opmerkingen". Johnson nam vandaag zijn woorden deels terug, maar bood geen excuses aan.

Doyle kondigde zijn ontslag korte tijd later aan, maar zijn besluit had volgens hem niets te maken met de beslissing van Mirza. De opschudding in de afgelopen weken hadden een zware tol van zijn gezin gevergd, stelde hij, maar hij was altijd al van plan geweest om na twee jaar ontslag te nemen.Vanavond werd duidelijk dat ook Rosenfield en Reynolds hun ontslag bij Johnson hebben aangeboden. Beiden lagen al onder vuur vanwege hun betrokkenheid bij het lockdownfeestjes in Downingstreet 10. Reynolds organiseerde de geruchtmakende Bring Your Own Booze-borrel. Dat feestje was in een periode dat de Britse regering een strenge lockdown had ingesteld voor het hele land.

De Britse premier Johnson moet het verder doen zonder vier van zijn naaste medewerkers. Ze stappen allen op. Het gaat om beleidschef Munira Mirza, directeur communicatie Jack Doyle, privésecretaris Martin Reynolds en stafchef Dan Rosenfield.

+