24Politiek - De kracht van 24 uur per dag politiek.

-
-
°
02/02/2023 - 11:15 - Door: Stan van der Marel

Russiche legerofficier bekent: Onze troepen martelden Oekrainers

Russische soldaten hebben Oekraïense mannen gemarteld in de oorlog, zegt een voormalige Russische legerofficier. De gevangenen werden onder meer beschoten tijdens een ondervraging en werden bedreigd met verkrachting. In april arriveerde Konstantin Jefremov in de stad Bilmak in het zuidoosten van Oekraïne. Hier was hij naar eigen zeggen getuige van ondervragingen en mishandeling van Oekraïense gevangenen. Jefremov is de hoogste officier die hier tot dusver openlijk over heeft gesproken.

Volgens Jefremov duurden de ondervragingen en martelingen ongeveer een week. 'Elke dag, 's nachts, soms twee keer per dag'. In het interview beschrijft hij onder meer hoe een Russische kolonel een pistool op het hoofd zette van een geblinddoekte Oekraïense gevangene en zei 'ik tel tot drie en schiet je dan door je hoofd'. Vervolgens schoot hij net aan de zijkant van zijn hoofd, aan beide kanten. Ook werden gevangenen in hun armen en benen geschoten en gaf de kolonel opdracht om de Oekraïners geen ander voedsel te geven dan crackers, en water.

Russische soldaten hebben Oekraïense mannen gemarteld in de oorlog, zegt een voormalige Russische legerofficier. De gevangenen werden onder meer beschoten tijdens een ondervraging en werden bedreigd met verkrachting.

+