24Politiek - De kracht van 24 uur per dag politiek.

-
-
°
02/02/2022 - 21:40 - Door: De nieuwsredactie

Slachtoffers toeslagenaffaire vragen Kamer na lange tijd om beter herstelplan

Advocaten krijgen stukken te laat of geen antwoorden. De raadslieden krijgen nauwelijks antwoord van de teams die namens de Belastingdienst de compensatieregelingen moeten vormgeven. Ze kunnen nauwelijks reageren op beslissingen, omdat dossiers niet of te laat worden verstrekt. Ook wordt bij de handvol ouders die al wel een compensatieregeling aangeboden heeft gekregen, nauwelijks uitgelegd hoe dit voorstel tot stand is gekomen. Als de toeslagenaffaire wordt aangemerkt als een "onrechtmatige overheidsdaad" hoeven gedupeerde ouders niet aan te tonen dat zij daadwerkelijk schade hebben ondervonden door het handelen van de Belastingdienst. Er wordt dan in beginsel een causaal verband aangenomen tussen de schade die zij hebben ondervonden en het handelen van de Belastingdienst, tenzij tegenbewijs wordt geleverd.

Advocaten trokken al vaker aan de bel bij de Kamerleden Het is niet de eerste keer dat de advocaten aan de bel trekken. In oktober schreven zij ook al een brandbrief aan de Tweede Kamer. Daarin vertelden ze hun werk niet goed te kunnen doen omdat ze van de overheid niet alle informatie kregen. De Werkgroep Toeslagenadvocaten bestaat uit ruim tweehonderd raadslieden. 2013 wilde de overheid fraude, bijvoorbeeld met de kinderopvangtoeslag, harder aanpakken. In de jaren daarna werden tienduizenden mensen onterecht door de Belastingdienst bestempeld als fraudeur. Het kabinet-Rutte III viel over de affaire en beloofde begin 2021 de gedupeerde ouders snel te helpen en te compenseren.

De advocaten van de ouders die gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire vragen de Tweede Kamer om er bij het kabinet op aan te dringen een andere herstelaanpak te kiezen. Ze willen dat het duperen van de ouders wordt aangemerkt als "onrechtmatige overheidsdaad".

+