24Politiek - De kracht van 24 uur per dag politiek.

-
-
°
16/03/2023 - 21:26 - Door: Stan van der Marel

VS: geen opzet Rusland bij botsing met drone

Het incident waarbij een Amerikaanse drone gisteren in de Zwarte Zee stortte, was volgens de VS geen bewuste actie van Rusland. Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de Amerikaanse minister Blinken was er wel sprake van ‘een roekeloze en onveilige actie, maar meer onderzoek is nodig’. De ministers van Defensie van de Verenigde Staten en Rusland hebben vandaag telefonisch met elkaar gesproken over het incident, aldus het Russische ministerie in een verklaring. Volgens Rusland was het gesprek op initiatief van Amerika.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft in dat gesprek gezegd dat Russische piloten zich ‘veilig en professioneel’ moeten gedragen. Meer is niet bekend over de inhoud. De Reaper-drone vloog volgens de Amerikanen in internationaal luchtruim toen een Russische straaljager een propeller raakte. Daarop besloten de VS het onbemande voertuig in het water te laten storten. Rusland ontkende verantwoordelijk te zijn en zei dat de drone neerstortte door een ‘scherpe actie van de Amerikanen zelf.

Gister is er een Amerikaanse drone neergestort nabijgelegen de Krim, Beelden zijn vrijgegeven waarop 2 Russische straaljagers te zien zijn die benzine lozen op de drone. Amerika onderzoekt.

+